Weris; een klein megalithisch paradijsje...
Wat de hunebedden voor Nederland zijn is Weris voor België. De hunebedden in Nederland staan geheel los van de Belgische menhirs en dolmens. Het zijn twee verschillende bevolkingsgroepen, die wel dezelfde oosprong hadden.
Weris kent maar twee periodes waarin er gebruik gemaakt is van het bouwen met stenen.
Periode 1: de bouw van menhirs
Periode 2: de bouw van dolmens (soort hunebedden)
Aan het begin van de eerste periode kwamen de menhirbouwers uit het westen van het huidige Frankrijk, Bretagne. In de omgeving van Weris vonden zij hun thuis. Vijf generaties van menhirbouwers leefden hier. Toen stopten ze plots met de menhirbouw. Ze bleven nog even en trokken toen weg.
Een tijd later kwamen er nieuwe mensen in dit gebied, waar zij vandaan kwamen is niet bekend. Zij waren bedreven met de dolmen-bouw. In dit gebied hebben zij hun laatste dolmens gebouwd. Ze zijn nog heel lang in dit gebied gebleven.
Voor de bouw van een menhir of een dolmen zijn er gelijktijdig twee redenen geweest die gelden voor iedere menhir of dolmen.
Reden 1: ze zijn gemaakt om de graancirkel die hier heeft gelegen positief te maken
Reden 2: ze zijn gemaakt om de ley-energie te vereren
Alle menhirs en dolmens zijn op een graancirkel geplaatst. Ze zijn zich niet bewust geweest van de benkerlijnen, ze zijn alleen actief geweest met de leylijnen en centra. Ze hebben hun stenen geplaatst op deze graancirkels om deze plekken positief te maken. De dolmens en menhirs zijn op dezelfde manier gebruikt als bij de Nederlandse hunebedden, alleen waren de rituelen iets anders. Dat er mensen onder begraven zouden zijn is een sprookje, dit is een theorie geweest die nooit bewezen is. Er zijn geen kransen van stenen of palen om de dolmens heen geplaatst, hetgeen wel gebruikelijk is bij de Nederlandse hunebedden. Wel liggen er zowel om de menhirs als de dolmens magische cirkels (koepel).
De volgende menhirs en dolmens en andere vreemde plaatsen omgeving Weris die in de megalietenwandeling zijn opgenomen:
2 Dolmen de Weris (noordelijke langgraf)
3 Menhir "Danthine"
4 Dolmen d'Oppange (zuidelijke langgraf)
5 De drie menhirs van Oppagne
6 Pas-Bayard
7 De Pierre Hains of de Menhir Blanc
8 Het Duivelsbed
Andere menhirs tref je aan:
Menhirs tussen Ozo en Izier (zichtbaar vanaf de weg)
Menhirs tussen Ozo en Heyd (niet zichtbaar vanaf de weg)
Menhirs tussen Barvaux en Heyd
Deze laatste zijn nog niet bezocht, maar dat zal in de toekomst nog gebeuren.
Verder zijn er recent (nu: 2003) twee menhirs teruggevonden.
Meer over de menhirs en dolmens van Weris:
Attentie: Als u op de hoogte gehouden wilt worden over leylijnen, aardstralen, wichelroede, en aanverwante onderwerpen, meldt u zich dan aan voor de Nieuwsbrief leylijnen.
|