[Terug naar index heiligdommen]

Verdedigingswerken; lekker sterk op krachtlijnen...

- Tijdsperiode: vanaf vroege Middeleeuwen en later (700 n.Chr. - 1350 n.Chr.)
- Volk: lokale machthebbers
- Functie: bescherming tegen vijanden
- Vorm:
Ringwalburcht: ringwal met hier omheen een gracht, twee hoofdpaden die in het midden loodrecht kruisen en uitkwamen op vier poorten in de wal. Meer informatie zie de pagina Ringwalburgen aan de kust of de pagina Ringwalburgen in het binnenland.

Donjon: een donjon is een middeleeuwse (versterkte) woontoren, die ookwel op een motte werd gebouwd. De eerste donjons waren van hout; later werden ze van baksteen gebouwd.

Motte: een houten palissade op een opgeworpen heuvel (later van steen) waar men zich in tijde van gevaar terugtrok. Andere benaming: Motte and Bailey Castles: Motte is een oud Frans woord voor 'kluit aarde' en Bailey betekent omheind gebied.
Afbeeldingen: www.castlewales.com/motte.html of www.wisoveg.de/woengede2/artikel/motte.html of ww2.durham.gov.uk/nd/smr/m/Dglosmotte.gif of www.jfk.herts.sch.uk/class/history/motte_and_bailey_castle.htm -> met uitleg

Waterburcht: ronde (= ringmuurburcht) of vierkante burcht omgeven door water (gracht)
Afbeelding: home.hetnet.nl/~kees-monique/waterburcht2.htm

- Rituelen: onbekend
- Energetisch: werden gesitueerd op een kruispunt van leylijnen
- Bekende locaties:
* De Burcht (Leiden, ZH), * Borgloon (Li)
Abschnittsmotte: De Burggraaf bij Gulpen (L)

(Een abschnittsmotte is een versterking die gemaakt is door een diepe insnijding te graven kort vóór het einde van een steile heuvelrug.)

Sinds de vroege Middeleeuwen werden er weer verdediginsgwerken gebouwd in de Lage Landen. Voor die tijd waren dat de Romeinen met hun castella voornamelijk langs de Rijn. Eeuwen later werden er andere verdedigingswerken gebouwd. Ringwalburgen, donjons (woontorens), mottekastelen en waterburchten werden in opeenvolgende tijden gebouwd ter bescherming. De plaatskeuze moest strategisch zijn, maar tegelijkertijd werd het bouwwerk gepositioneerd op een kruispunt van leylijnen. Leylijnen worden ook wel krachtlijnen genoemd. Men koos de plaats uit van een verdedigingswerk op een leycentrum wegens de kracht die het kruispunt geven zou. Men versterkte zo extra deze veilige havens.



Verdedigingswerken in den lande

·    Kastelen in het algemeen in de provincies Namen, Liège, Limburg (B) en Limburg (NL)
Zie boekje: 'Kastelen aan de Maas'