[in English]
Wat is helderproevendheid?
Andere namen: paranormaal proeven, helder proeven, helderproevend
Deze eigenschap is zeer zeldzaam en voor nu kan er alleen gegist worden wat het kan inhouden. Het zou heel erg op helderruikendheid kunnen lijken. Dit met name tot het proeven van tekorten bij mensen. De smaak is dan niet werkelijk aanwezig, maar de energie van het tekort in de uitstraling wordt dan omgezet op de tong in een smaak die voor de mens te begrijpen valt.
Iemand die helderproevend is, proeft vaak maar een deel of enkele van de onderstaande mogelijkheden van het paranormaal proeven.


Welke mogelijkheden zijn er?
·    Proeven dat er iets niet goed/gezond is
·    Smaak waarnemen van producten bij concentratie erop
·    Waarnemen van vrijkomende afvalstoffen (> voorbeeld)
·    Andere?


·    Proeven dat er iets niet goed/gezond is
Wat een helderproevend persoon kan "proeven" is of hetgeen wat er tot zich genomen wordt, eten of drinken, goed voor hem of haar is. Bijvoorbeeld wanneer de persoon een slok neemt van water en dan proeft dat dit beter niet opgedronken kan worden. Dit poeft die persoon duidelijk terwijl er (in dit geval) geen smaak aan zit. Een ander persoon proeft ook, maar proeft gewoon water en niets geks.
Het hangt dus niet af van de smaak van het water. De tong van de persoon proeft gewoon de smaak en de persoon proeft met zijn of haar andere sensoren, die in de tong zitten, de energie van de substantie. Als de energie van de substantie niet bevorderlijk is voor de persoon, dan vertelt de energie dat aan de persoon.


·    Smaak waarnemen van producten bij concentratie erop
Bij het lopen door de supermarkt concentreer je je op een bepaald product. Je neemt dan de energie van het voedingsmiddel binnen. Je proeft dan de smaak van het product. Waarschijnlijk trek je bij de concentratie de energie van het voedingsmiddel aan, deze wordt vervolgens waargenomen door de tong en dat wordt omgezet als een smaak. Je kunt dan waarnemen of een voedingsmiddel een chemische toevoeging heeft, zoet of zout is, of artikelen nog vers zijn, enzovoort.


·    Waarnemen van vrijkomende afvalstoffen (> voorbeeld)
De energie van de afvalstoffen die je bijvoorbeeld bij een massage loskomen kun je ook waarnemen. De energie hiervan wordt in dan omgezet in een smaak. De smaak van afvalstoffen is vies, het smaakt naar ijzer. Nu wordt er in dit voorbeeld afvalstoffen gebruikt dat tijdens een lichaamsproces vrij komen, maar er zijn meerdere processen die "te proeven" zijn.